2010. június 21., hétfő

JÁNOSI CSABA: A tengergeológus


A csík-
szeredai Szak-
szerve-
zetek Műve-
lődési Házában működő geo-klub legutóbbi meghívottja Szobotka István tengergeológus volt. Az 1984-es csendes-óceáni kutatóútjáról tartott érdekfeszítő, vetített képes előadást.

Szobotka István 1949-ben született Temesvárott. Középiskolai tanulmányait Bukarestben végezte, ugyanott szerzett geológusi oklevelet 1977-ben. 1983-tól a fővárosi Geológiai és Geofizikai Intézet tengergeológiai laboratóriumának a munkatársa. 81 nyarától ismerem, akkor még a hegyek altalajkincseit kutatta.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a tengergeológiával?

- 1983-ban versenyvizsgáztam és bekerültem a Földtani Intézet tengergeológiai osztályára, ahol a tengeri kőzetek geotechnikai tulajdonságait tanulmányozom. A tengergeológia a jelenkori tengerfenék kutatásával foglalkozik. Feladatai közé tartozik a tengerfenék domborzati térképének kiegészítése, a tengerfenékben jelenleg végbemenő folyamatok vizsgálata, ezek kiértékelése, hasznosítható nyersanyagok kutatása stb.

- Mikor kezdett számodra az igazi "tengeri kaland"?

- 1ö84-ben, egy KGST szervezte expedíció tagjaként kerültem az Akademik Alekszandr Karpinszkij szovjet kutatóhajóra, ahol a fő feladatom a mangánrögök fizikai és geotechnikai tulajdonságainak azonnali meghatározása volt. Az expedíció minél nagyobb mennyiségű mangánrög gyűjtését és a kutatott területek feltérképezését tűzte célul.

- Milyen útvonalon hajóztatok?

- A Fekete-tengertől indultunk, áthaladtunk a Márvány-, az Égei- és a Földközi-tengeren, majd az Atlant-óceánon keresztül a Panama-csatornán át kijutottunk a Csendes-óceánra. Visszafelé a Panama-csatorna, Atlanti-óceán, La Manche-csatorna, Balti-tenger volt az útvonalunk és Leningrádban kötöttünk ki.

- A vetített színes diákból kitűnt, hogy a Panama-csatornán történt átkelés különös élményt jelentett számodra.

- Valóban. A csatornában a hajót révkalauzok irányítják. Az átkelés percnyi pontosságra megy, a hajó állandó mozgásban van, "öszvéreknek" nevezett apró mozdonyok vontatják a csatorna egész hosszában. Csodálatos volt a körülöttünk pompázó trópusi erdő és a madarak koncertje.

- Hány hónapot töltöttetek tengeren?

- Összesen hat hónapot. Ebből csak tíz napot voltunk szárazföldön. Öt napot a Mexikó nyugati partján levő Manzanillo nevű, festői környezetben tündöklő fürdőhelyen.

- A Csendes-óceán melyik övezetében dolgoztatok?

- A Csendes-óceán központi területén, az egyenlítőtől északra. Ugyanis, az egyenlítőtől északra és délre fekvő tengerfenéken a legkedvezőbbek a feltételek a mangán konkreciók képződésére. A legnagyobb telepek 4800 és 5000-6000 m mélységű iszapos tengerfenékben találhatók.

- Hogy néz ki ez az annyira keresett nyersanyag?

- Változó méretű, fekete színű rögök. Egy négyzetméterről általában 15 kg mangánrögöt lehet kitermelni, amely kobaltot, nikkelt és rezet is tartalmaz. A tartalékok jóval túlszárnyalják a szárazföldi tartalékokat. Egy-egy rög átlag 1-3 millimétert "hízik" egy millió év alatt. Elképzelhető ebből annak a 40 cm átmérőjű mangánrögnek a kora, amelyik a legnagyobb "fogásunk" volt...

- És mi volt a legnagyobb kalandod?

- Ki kell hogy ábrándítsalak, különösebb kalandokban nem volt részem. Izgalmas élmény egy-egy cápavadászat. A legnagyobb élmény talán mégis a rögökkel való első találkozásom volt. Éjfél után történt a nagy esemény. Reflektorok éles fényében vártuk, mit hoz fel a sodrony, amikor valaki bekapcsolta a hajó önműködő tűzoltó rendszerét, és mi csuromvizesen üdvözöltük az első zsákmányt.

- A szabadidőt mivel töltötted?

- Nem volt sok belőle. Sokat dolgoztam, ott voltam minden egyes hálóürítésnél. De filmeztem is, sokat fotóztam, no meg ott volt a cápavadászat. rengeteget bosszantottuk ezeket a falánk tengeri ragadozókat.

- Nem lehetett könnyű a hathónapos tengeri út, hiszen gyakran plusz 30 C fokos melegben és nagy páratartalmú levegőben dolgoztál.

- Túl nehéz sem volt, hiszen, amit szeret az ember, ha pillanatnyilag nehéznek is tűnik, a szépsége, haszna mindenért kárpótolja őt.

(Ifjúmunkás, 1987/14. szám * Illusztráció: Szobotka István portréja, baloldalon egy mangánrög. - Újságkivágás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése