2013. február 23., szombat

AJTAY FERENC: Üzenet Észak-Amerikából


[2000] Június 7-én Kolozsváron emlékezetes diavetítés zajlott le A VADNYUGAT NEMZETI PARKJAI címmel. A 300 diafelvétel megalkotója és a kísérőszöveg összeállítója a Calgaryban (Kanada) élő Bagossy László, az ENCYCLOPAEDIA HUNGARICA főszerkesztője, az Erdélyi Kárpát-Egyesület tiszteletbeli tagja. Mivel rendkívül szép és érdekes felvételeket láttunk, alább felidézünk néhány képet, illetve érdekességet Kanada és az Amerikai Egyesült Államok nyugati részéről, elsősorban a nemzeti parkok területéről. A nemzeti parkokat – mint megtudtuk – évente 32 millió ember látogatja meg. A turisztikán túl ezeknek óriási tudományos és biológiai jelentőségük van.

Az előadásból kitűnt, hogy Vadnyugaton mind az emberek, mind a politikusok szeretik és tisztelik a természetet. Ez abból is látszik, hogy mind Kanada, mind az Amerikai Egyesült Államok nyugati államai egy-egy virágot, fát vagy madarat választottak jelképükül. Így Alberta állam jelképe és jelvénye a vadrózsa, mely az autók rendszámtábláján is szerepel. Szép szokás!

A vetítés folyamán meggyőződhettünk Észak-Amerika természeti viszonyainak rendkívüli változatosságáról; hisz itt a sivatagoktól és prériktől kezdve az erdő borította magas hegyekig, hófedte, gleccser marta csúcsokig, a vulkánokig minden természeti táj és jelenség megtalálható.

Alberta államban Calgarytól nyugatra található a BANFF Nemzeti Park. Rengeteg látnivalóiból megemlítjük a Vermilion-tavakat, melyek Banff üdülőváros mellett terülnek el. Átfolyik rajtuk a Bow folyó, mely indián eredetű elnevezés; neve nyilat jelent, mert partjain rendkívül jó minőségű nyílvessző terem. Gyönyörködhettünk a hódok munkájában a tavak partjain: a letarolt fákból pazar hódvárakat építettek a vízben. Morénatavak és gleccserpatakok teszik érdekessé a tájat.
Banff felé

Szintén Alberta államban az előbbitől északra található a JASPER Nemzeti Park. A csúcsok itt jól meghaladják a 3000 m-t, ezért mindenfelé gleccserek látszanak. A legnagyobb az Athabasca gleccser, melynek mai kiterjedése 300 km2, a nyelv szélessége közel 1 km, hossza több mint 6 km. Legmélyebb pontja 305 méterrel van a jégszint alatt. A gleccseren pazar dízel-elektromos hatkerék-meghajtású buszok szállítják a látogatókat. Rengeteg itt a glaciális tó, ilyenek a Patricia és a Pyramid tavak.

A Takakkaw
Brit Kolumbiában a YOHO Nemzeti Parkban a lavinák miatt az utakat lavina-alagutakkal védik. Még érdekesebb a transzkontinentális vasútvonal átvezetése a Sziklás-hegység vízválasztóján. Itt a hegy gyomrában két spirál alagúton emelkedik a vonat egyre magasabbra. Az egyik felvételen az alagútból kibukkanó tehervonat vége beér az alagútba, csakhogy a vagonok ellenkező irányba haladnak. Az alagútrendszer neve Spirálalagút. Vasútról lévén szó, meg kell említeni, hogy ezeken csak teherszállítás folyik. Észak-Amerikában a légi, valamint a gépkocsis szállítás fejlettsége miatt az utasszállító járatokat a vasutakon fel kellett számolni. Vajon mi is e felé haladunk? Szintén itt található a Takakkaw vízesés, mely 380 m magasságával Kanada legmagasabb vízesése. A Yoho Nemzeti Park egyik gyöngyszeme az Emerald-tó. A környező erdők és a vízben oldott ásványi sók miatt vize smaragdszínű.

A KANANASKIS Park szintén Alberta államban található. Itt épült fel az 1988. évi Téli Olimpiai Játékok számára Kananaskis városa, amely azóta a téli sportok előkelő központja. Egész éven át üzemel, de ma már nem kizárólag sportolók számára. Három, különbözô osztályba sorolt szállodája van, éttermekkel, összejöveteli termekkel, uszodákkal és sípályákkal.

A GLACIER (Gleccser) Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államok Montana államában van. Hegyi tavak, vízesések, gleccserek világa ez, ahol nyáron is lehet hógolyózni, téli sportokat űzni. Az útvonal legmagasabb pontján, a Logen-hágó környékén található a medvefű, a vidék ritka és védett növénye. Nem tudjuk, hogy ez rokona-e az Erdélyi-Szigethegység egyes részein tenyésző medveszőlőnek? (Arctostaphylos uva-ursi.)

Az Ördögök Tornya
Wyoming államból négy nemzeti park került bemutatásra. A DEVILS TOVER (az Ördögök Tornya) Parkban egy kialudt vulkán lávadugóját (neck) láttuk, mely mai formáját a környező lazább anyagú kúp lepusztulásával kapta. Magassága 245 m, a tető átmérője 80 m. Itt található a Thermopolis nevű hőforráskúp, mely ma is működik. Minden irányban az utóvulkáni jelenségek sokaságát észlelhetjük.

Sokan vallják, hogy az Amerikai Egyesült Államok legszebb útja az, amelyik Thermopolisból a YELLOWSTONE Nemzeti Parkba vezet. Hossza 60 km. E nemzeti park egyike a leghíresebbeknek, területe 9000 km2. Úgy tartják, hogy a legmeglepőbb természeti szépségek és csodák áldott földje. Ez a világ legelső és máig legnagyobb nemzeti parkja, mely 100 évvel ezelőtt létesült. Északi részén húzódik a névadó 32 km hosszú Yellowstone Canyon, melynek legnagyobb mélysége 365 m. Az itt lévő vízesés magassága 93 m. A park területe vulkanikus, az utóvulkáni jelenségek következtében több ezer hőforrás működik itt, közülük mintegy 250 gejzír. Némelyik óránként tör ki, van amelyik naponta, mások hetenként. A vetítés alkalmával számos gejzírt megcsodálhattunk. A központi épületben egy nagyméretû óra az Old Faithful (az Öreg Hûséges) kitörési rendjét mutatja; a mutató mindig a következő kitörés idejére van állítva. Jelenleg 79 percenként tör ki. Egy kitörés alkalmával 1400-3200 l forró vizet lövell 30-35 m magasba. A közeli szálló minden terasza a gejzír felé néz, mégis a kitörés előtt sokan állják körül „az öreg hűséges"-t.

A GRAND TETON Nemzeti Park a Sziklás-hegység egyik legszebb részét védi. A hasonló nevű csúcs 4187 m magas, előterében a Jackson-tó vize csillog. A hegy jellegzetessége, hogy minden átmenet nélkül emelkedik ki a 2000 méter magasságban levő fennsíkból.

Utah államban van a LAST SPIKE Nemzeti Park, melynek területén található Promontory, a találkozás vasútállomása, az amerikai vasúttörténet nevezetes emlékhelye. A két óceánt összekötő vasútvonal 1869-ben ezen a helyen találkozott. Minden év májusában az évforduló napján (május 10) lejátsszák az egykori találkozás eseményét, az utolsó sínszeg beverését. A valódi eseményen a sínszeg aranyból volt; ma múzeumban őrzik. Nyugatról érkezett a „Jupiter", a Central Pacific vasúttársaság mozdonya, keletről a „119- es". Meg kell jegyezni, hogy az egymással szembeállított két mozdony ma is tökéletes műszaki állapotban van, sőt a „Jupiter" több történelmi filmben szerepelt, köztük a 80 nap alatt a Föld körül c. filmben is. A közelben vasúttörténeti kiállítás kapott helyet.

Utah állam déli részén van a BRYCE CANYON Nemzeti Park. A kanyon peremén 35 km hosszú gépkocsiút vezet végig, ahol egymást követik a kilátóhelyek. Ezekrôl különbözô színû sziklaalakzatok – falak, tornyok, oszlopok, kémények – láthatók.

Nem messze található a ZION Nemzeti Park, ahova egy másfél kilométer hosszúságú alagúton lehet eljutni. Itt él a magas hegycsúcsok lakója, a királysas, angol néven Bald Eagle, mely az Amerikai Egyesült Államok címermadara. Kiterjesztett szárnyhossza 1,8 m.

A GRAND CANYON Nemzeti Park Arizona államban van. A megdöbbentő méretű szakadékot a Colorado folyó mélyítette ki évmilliók alatt. A park területe közel 3000 km2. Ez egy kitűnően tanulmányozott vidék. A kanyon sztratigráfiájáról és élővilágáról bemutatott diapozitívből megtudtuk, hogy a Colorado átvágta a perm, karbon és devon időszak kövületekben gazdag rétegeit, és jelenleg a több mint egy és fél milliárd évvel ezelőtt lerakódott prekambriumi őskőzeteket fűrészeli. A felvételeken kitűnően látszott a fennsíkra jellemző táblás szerkezet. A kanyon növényei közül említésre méltók a jukkafenyő, a hegyi juhar, a douglas erdei fenyő, a törpe tölgy, a kékmagú fű és mások. A kanyonban él a kék fácán, a csillagos szajkó, a vattafarkú nyúl, a vadjúh, a hegyi rigó és a csörgőkígyó. A sok látogatási lehetőség között (sportrepülőgép, helikopter, öszvér) előkelő helyet foglal el a gumitutaj, mellyel lehet 3 és 8 napos sátorozással és kisebb gyalogtúrákkal összekötött kirándulásokat tenni. Szintén diapozitívrôl láthattuk egy gumitutaj keresztmetszetét. A jármű a kényelem és a biztonság minden vívmányával el van látva.

A MESA VERDE Nemzeti Park Colorado államban található, s itt láthatók „Amerika legrégibb bérházai". A vályogtéglákból nagy pontossággal összerakott házakat a pueblo indiánok építették az 1300-as évek elején, védelmi célból. A felsőbb lakásokba felhúzható kötéllétrákkal közlekedtek.

A JOSHUA TREE Nemzeti Park Új-Mexikó államban van. Ez egy botanikai rezerváció, mert itt nőnek Józsua-fái, melyek általában 12 m-es magasságot érnek el. Kisebb méretben a Las Vegas közelében elterülő Halálvölgy szélén is előfordulnak.

Az arizonai SAGUARO Nemzeti Park a kaktuszok birodalma. A többkarú kaktuszfák állítólag 2000 évesek, és 15 m magasságig nőnek.

Kaliforniában a Sierra Nevada hegységben a SEQUOIA Nemzeti Park a leglátogatottabb, hisz itt élnek a mamutfenyők (Sequoia gigantea) példányai, melyek mind méret, mind kor szempontjából különlegesek. Vannak 4000 éves példányok 100 m-t meghaladó magassággal. Ezek Krisztus születésének idején már fejlett fák voltak.

Az előbbitől északra, szintén a Sierra Nevada hegységben van a YOSEMITE Nemzeti Park, melyet évenként több mint 4 millió ember látogat meg. Itt lehet gyönyörködni a 745 m magas Yosemite vízesésben, ezenkívül az ún. Gigantikus Lépcsőben, amely két egymás alatt lévő – a Vernal és a Nevada – vízesés. A Malf Dome, vagyis a Félkupolának nevezett szikla egy monolit tömb. 1500 méteres magasságával túlhaladja Gibraltár sziklatömbjét. Előtte csillog a Tükör-tó.

A Sacramento termékeny völgye felett emelkedik a 3187 m magas Lassen vulkán. Ennek és környezetének védelmére alakították meg a LASSEN VULCANIC Nemzeti Parkot. A vulkán 1914-ben tört ki utoljára, de még a következő évben is nyugtalankodott. A csúcs 8 hónapon át hóval fedett.

Kalifornia óceánpartjáról egypár gyönyörû felvételt láttunk, amelyek MONTEREY környékén készültek. A hajdan spanyolok által alapított város ma mint a múzeumok városa ismert. Festői fekvése és földközi- tengeri kellemes éghajlata miatt az írók, művészek, festők kedvelt tartózkodási helye. Kiemelkedő nevezetessége a világ legnagyobb akváriuma, amely számos látogatót vonz.

A kaliforniai óceánpart északi végződésénél, a Mendocino-fokon túl van a REDWOOD Nemzeti Park. Ennek is legféltettebb természeti kincsei a mamutfenyők, melyek itt egy 12 km hosszú utat szegélyeznek. Az erdő mélyén áll két ritka példány; 108 méteres magasságukkal ezek a világ leghatalmasabb növényei. A Szentély nevezetű ún. átjárófa 5000 éves, törzsének átmérője 6,4 m, magassága 87 m, kerülete pedig 19,6 m. A fa törzse tövénél elkorhadt, ennek ellenére a fa tovább él. Az alapjánál keletkezett nyíláson egy személyautó is átfér. Egy kivágott fa törzsének keresztmetszetén, a megfelelő évgyűrűknél feltüntették a világtörténelmi események időpontjait.

Oregon államban található a CRATER LAKE Nemzeti Park. A Mt. Scott vulkán magassága 2721 m, a kráterében lévő tó 600 m mély; ez az Amerikai Egyesült Államok legmélyebb tava. A kráter meredek sziklafala magasan emelkedik a tó szintje fölé, s a peremen egy 56 km hosszú autóút vezet körbe, kilátóteraszokkal. A krátertóból kiálló különleges formájú lakatlan sziklaalakzatnak Szellemhajó a neve. Ide szép időben hajókirándulásokat szerveznek az érdeklődők részére. A szép idő viszont itt, 2000 m magasság fölött ritka. A kép nézése közben akaratlanul is eszünkbe jutott a Nagy-Csomád kráterében lévő Szent Anna-tavunk. Lám, mily nagyságbeli különbségek lehetnek a krátertavak között!

Ingó Szikla, Idahóban
Idaho államban van a BALANCED ROCK (Ingó Szikla) Nemzeti Park. Nevét annak a 45 t súlyú sziklatömbnek köszönheti, amely néhány ezer éve egyik csúcsán áll. A parkban számos emléktáblát láthatunk Lewis & Clark felirattal. Nekik az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa adott megbízást, hogy derítsenek fel egy útvonalat a Csendes-óceán felé. A két felfedező 1804-ben indult el, és több ezer kilométeres viszontagságos kutatóút után a feladatot három év alatt teljesítette.

Szintén Idaho államban található a CRATERS OF THE MOON (a Hold Kráterei) Nemzeti Park. Itt 15 000 évvel ezelőtt voltak az első vulkánkitörések, az utolsók pedig mintegy 2100 évvel ezelőtt. Lávamezők, bazaltoszlopok, kopár, különböző magasságú vulkáni kráterek teszik kietlenné, ugyanakkor érdekessé a tájat.

A továbbiakban az Oregon államban lévő Mt. HOOD Nemzeti Parkból láttunk képeket. Csodálatos a Mesa Falls vízesés, mely félkör alakú, s ha az ember az előrenyúló teraszra besétál, az az érzése, hogy innét nem tud szabadulni, bekerítették. A környéken 160 kisebb-nagyobb tó van, azok egyike az Elfelejtett-tó.

Teáskanna alakú benzinkút Zillah mellett
A nemzeti parkokban készített kitűnő diapozitívek megtekintése után az előadó bemutatta Zillah városát, mely Washington állam bortermelő vidékének egyik városkája. A táj a Szilágyságra emlékeztető hepehupás vidék. Feltételezhető, hogy a települést szilágysági emberek alapították. Bagossy úr kérdésére a lakók – anélkül, hogy említették volna Erdélyt – csak annyit tudtak, hogy őseik Európából vándoroltak ki. A Zillah címkével ellátott kitűnő bor egy részét az előadás után elfogyasztottuk, egy kis mennyiséget a nevezetes üveggel együtt a zilahi vendégeknek adományozott a kedves előadó.

Az előadás végén San Franciscóban készített felvételeket láttunk. Érdekes volt a kínai negyed, valamint a húzókábellel működtetett tömegszállítási eszköz, mely annak ellenére, hogy nagyon régi és technikai szempontból elavult, a helybeli lakosság ragaszkodása miatt ma is működik.

A kitűnően dokumentált előadás bizonyította, hogy mind Kanadában, mind az Amerikai Egyesült Államokban nagy gondot fordítanak a természeti kincsek és ritkaságok védelmére. Ez elsősorban a szigorúan védett nemzeti parkokban valósul meg. Ezekbe a parkokba csak vezetőkkel lehet belépni, vagy más ellenőrzési formákat (videolánc) alkalmaznak. Hála ezeknek az intézkedéseknek és az amerikai polgárok felelősségtudatának, a természet – összes élő és élettelen elemeivel együtt – a legnagyobb kíméletben részesül.

A vetítés alatt mindvégig úgy éreztük, hogy Amerika üzen számunkra, akik egyelőre csak álmodunk a látottakhoz hasonló természet-, és környezetvédelemről, emberhez méltó életről.

(Forrás: RMSZ, Színkép 2000 / 28. sz.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése